torstai 31. tammikuuta 2019

Turvallista kotoilua


"Olisipa ihana jäädä vielä tunniksi tähän, kahvikuppi kädessä ja rauha sielussa. Ottaa ehkä vielä torkut tai touhuta mitä mieleen tulee. Pyykkiäkin pitäisi varmaan joku päivä pestä ja olisi kiva vähän lueskella sohvan nurkassa..."

Aamumaisema
Tällaisia tuumin tässä yksi aamu, kun unisena valmistelin töihin lähtöä. Olen onnellisessa asemassa, kun minulla on koti josta pidän. Olen viime vuosina asunut mukavissa asunnoissa, mutta kodilta ne eivät ole kunnolla tuntuneet. Tämä nykyinen tönö taas tuntui kodilta heti ensikosketukselta. Vähän paikat rempallaan ja ikkunoista vetää, mutta sillä ei ole mitään väliä kun on hyvä olla. Kotona, minulla on siis turvallinen ja levollinen olo.

Tapaan paljon iäkkäitä ihmisiä. Teen kotikäyntejä, ihmisiä käy vastaanotolla ja käyn välillä kerhoissa joissa keski-ikä on yli 80v. Koti on tässä elämänvaiheessa erittäin tärkeä: siellä saa levätä, tarvittavat tavarat löytyvät oikeista paikoista ja naapuritkin ovat jo tuttuja. Olen nähnyt kaikenlaisia koteja: siistejä kuin kuin Ikean kuvastosta, sotkuisia, täynnä tavaraa olevia, värikkäitä ja askeettisia. Yhteistä niillä kaikilla on se, että se on jonkun ihmisen koti.


”Tää on ollut niin ihana koti, kunpa ei tarvitsisi ikinä tästä muuttaa! Olen asunut tässä 42 vuotta.” Totesi rouva jonka luona kävin. Eikä hän ole ainoa jolla tällaisia toiveita on.


Suurin osa tapaamisistani ihmisistä haluavat asua kotona, siinä rakkaassa tutussa ympäristössä johon mies aikoinaan rakensi hyllyt ja tapetti valittiin huolella. Harmilliseksi tilanne muuttuu sitten, jos jostain syystä kotona asuminen vaikeutuu liikaa. Rollaattorilla ei mahdukaan liikkumaan kotona tai kotitöihin ei enää löydy energiaa. Miten vaihdetaan verhot jos tuolille ei enää voi nousta? Ikääntyessä monille tulee erilaisia arjen haasteita: liikkuminen vaikeutuu, väsymys saattaa painaa tai muisti reistailla. Harvassa ovat ne ihmiset, joilla ei mitään rajoitteita missään vaiheessa tule. Joskus haasteet tulevat yllättäen ja välillä ne hiipivät pikkuhiljaa.

”Voi että minua pelottaa se putkiremontti! Hirveä työ ja mihin ihmeeseen minä muka muutan?”

Usealla on onneksi läheisiä jotka voivat auttaa muuttuvissa tilanteissa ja arjenaskareissa, mutta ihan kaikilla ei ole. Tilanne voi myös muuttua jos lapset vaikka muuttavat kauemmas tai avun tarve kasvaa suuremmaksi. Yhtäkkiä ihminen voikin olla tilanteessa, ettei saa rapun ovea auki koska se on liian raskas ja ulkoilu jää sen vuoksi väliin.

Tärkeää olisi tarkastella omaa kotiaan jo ennakoiden, miettiä onko asuminen juuri tässä hissittömässä talossa hyvä vielä 5-10 vuoden päästä tai olisiko tarpeellista tehdä muutoksia vaikkapa kylpyhuoneeseen. On hirveän ikävä tilanne, jos jossain vaiheessa huomaa olevansa oman kotinsa vanki kun ei jaksakaan kulkea rappusia tai kaatuu kotona yllättäen kun jalka ei enää nousekaan kynnyksen yli niin kuin ennen.

Koti onkin meille monelle henkinen turvasatama, mutta Suomessa kaksi kolmesta tapaturmasta tapahtuu juuri kotona. Riskiä lisää erityisesti heikentynyt toimintakyky. Tämän vuoksi on olennaista huolehtia siitä, että omassa kodissa mahdolliset riskitekijät poistetaan ajoissa. Tapaturmien ehkäisystä voit lukea lisää täältä. Erilaisia turvaa lisääviä remontteja ja apuvälineitä onkin saatavilla lähes joka tarpeeseen.

Espoossa toimii AsumisenApu -tuki ja neuvontapalvelu 55+ vuotiaille, jotka auttavat kartoittamaan ihmisten asumista, jotta asuminen omassa kodissa voitaisiin turvata mahdollisimman pitkälle. Projektia rahoittaa STEA ja siellä työskentelevät Ulla ja Päivä kävivät meidän kerholaisia tapaamassa ja juttelemassa asumiseen liittyvistä asioista. Suosittelen lämpimästi tutustumaan kyseiseen projektiin, jos sinulla itselläsi alkaa olla ”ikää mittarissa” tai joku läheisesi voisi hyötyä tilanteen tarkistamisesta. AsumisenAvun työntekijät auttavat kartoittamisen lisäksi esimerkiksi löytämään evakkoasunnon putkiremonttien ajaksi ja neuvovat myös eteenpäin mikäli huomaavat sellaisten palveluiden tarvetta mitä he itse eivät pysty tuottamaan.





”Kaikki meni sitten ihan hyvin, vaikka pelkäsin hirveästi että nyt ne laittaa mut johonkin laitokseen!”
Pidetäänhän kodeistamme ja toisistamme huolta! Kotoilutunnelmin


Nuu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti