torstai 28. helmikuuta 2019

Kuinka löytää ystävä?


 ”Ydinkysymys ei ole kuitenkaan se, mistä löytäisin parisuhteen, vaan mistä löytäisin kaveripiirin. Meitä on täällä varmasti muitakin, mutta me emme vain kohtaa.” Hannamari HS:n haastattelussa.

 

Pitäiskö sun Noora järjestää pikatreffit vanhuksille?” Kysyi kollegani Harriet vuosi takaperin. Keskustelimme siitä, kuinka löytää keinoja ikääntyvien yksinäisyyteen ja mikä auttaisi heitä jotka yksinäisyydestä kärsivät. Kun iso osa kohtaamistani ikääntyvistä kertovat olevansa yksinäisiä, herää väkisinkin kysymys: miten ihmeessä saisin saatettua heidät yhteen? Ja miten lievittää sitä tuskallisinta yksinäisyyden tunnetta joka ei helpotu edes toisten ihmisten seurassa?



"Plimplom, treffit ovat päättyneet.
Seuraava treffikumppani odottaa!"
Siispä järjestin elämäni ensimmäiset speed datingit, -”syteen tai saveen” mentaliteetilla viime syksynä. Konseptissa ideana on käydä monilla ”treffeillä” lyhyen ajan sisällä. Treffit kestävät noin 5 minuuttia kerrallaan ja treffikierroksen jälkeen voi jättää omat yhteystietonsa kiinnostaville ihmisille. Järjestämissäni treffeissä ei ole ollut pääpaino uuden rakkaan löytämisessä, vaan ihan vain muihin tutustumisessa. Ihmisiä tuli paikalle toiveikkaana ja ihmetellen. Osa arasti vilkuillen ja osa reippaasti valmiina treffeille. Jollekin jännitys taisi olla liikaa ja he tyytyivät seuraamaan sivusta tai poistumaan kahvien jälkeen, mutta moni paikalle tullut uskalsi istuutua vastapäätä vierasta ihmistä ja kertoa itsestään. Oli ihanaa seurata sivusta, kun ihmiset vapautuivat, alkoivat puhua kovempaa ja jopa nauraa! Toisilleen vieraan ihmiset. Yhteystietojakin vaihdettiin ja ehkä joku löysi uuden kävelykaverin tai kahviseuraa. Toivon ainakin näin. Iso osa yksinäiseksi itsensä kokevista kaipaavat nimenomaan arkista kaveria jonka kanssa voi vaihtaa kuulumisia ja käydä vaikkapa jouluostoksilla joskus.



Koska tapahtuma oli mielestäni positiivinen kokemus, otimme toisen kierroksen viime perjantaina Karakappelissa. Oli koskettavaa kuulla ihmisten ajatuksia ja toiveita yksinäisyyden kokemuksista ja ilo nähdä, että niin moni uskalsi lähteä liikkeelle kotoa uppo-outoon tilanteeseen. Pikatreffit vilahtivat vauhdilla ja toivon pienten ystävyyden siementen lähtevät itämään.


Pulinaa pikatreffeillä


Sitten on sitä yksinäisyyttä, johon pikatreffit ja avoimet kahvilat eivät ole välttämättä avuksi. Kaikki eivät ole niin sosiaalisia, että lähtisivät kaveritreffeille ja yksinäisyydestä voi kärsiä vaikka ympärillä olisikin muita ihmisiä. Työtoverini Riitta on paitsi empaattinen myös fiksu tyyppi. Hän kehoitti etsimään ystävää itsestään. Silloin tuskallisin yksinäisyys joutuu painumaan taka-alalle, vaikka ei sitä täysin poistaisikaan. Minulla heräsi tästä ajatuksesta monta kysymystä. Miten sitten ollaan oman itsen paras ystävä? Jeesuskin kehoitti: ”Rakasta lähimmäistä, niin kuin itseäsi.” Entä jos itseään ei rakasta? Miten rakastaa itseään jos sitä ei osaa? Voinko olla ystävä itselleni jos en osaa rakastaa itseäni? Uskon, että monet meistä kantavat häpeän ja syyllisyyden taakkoja, jotka estävät meitä hyväksymästä -ja rakastamasta itseämme. Tässä tärppejä joita kannattaa mielestäni tavoitella, että pääsee lähemmäs itsensä rakastamista ja ystävyyttä. Neuvot ovat mielestäni vaikeita toteuttaa, mutta uskallan luvata että onnistuessaan palkinto on moninkertainen.

  1. Hyväksy itsesi ja elämäsi. Hyväksy, että olet tehnyt elämässäsi virheitä ja ettet ole täydellinen. Sinun ei tarvitse, eikä kukaan voi olla. Vanhoihin häpeän ja syyllisyyden tunteisiin jääminen ei hyödytä ketään. Hyväksy myös se, ettei elämäntilanteesi välttämättä sisällä kaikkea sitä mitä haluaisit
  2. Anna anteeksi. Anna anteeksi paitsi itsellesi, myös niille jotka ovat tehneet sinulle vääryyttä. Kantaessasi tuskaa sisälläsi, kärsit siitä itse eniten eikä se hyödytä ketään.
  3. Pidä itsesi puolia. Olet Jumalalle rakas ja ansaitset tulla hyvin kohdelluksi myös itsesi vuoksi. Älä alistu toisten ihmisten laiminlyönneille tai ylläpidä ja alistu tilanteille joissa joudut jatkuvasti kohtaamaan kärsimystä. Jos voimasi ovat loppu etkä jaksa tehdä muutoksia yksin, hae apua ja tukea. Sitä on saatavilla monesta paikasta.
  4. Tee asioita joista saat mielihyvää ja tee ratkaisuja jotka koet oikeaksi. Anna itsellesi näin mahdollisuus onnistumiseen, vaikka et aina kokisikaan suuria onnen tunteita.
Riitan bonus neuvo: Katso peiliin. Ryppyjenkin takana on se sama vanha tuttu naama. Jos sen löytäminen on kovin vaikeaa, katso silmiin. Hymyile ja toivota itsellesi hyvää huomenta.




On se Riitta ihana… 😊



Uskon järjestäväni vielä lisää treffejä, mutta haluan kokeilla varmasti muitakin keinoja ihmisten yhteensaattamiseen ja tuskallisen yksinäisyyden poistoon. Hullujakin ideoita saa siis ehdottaa. 😉





"Minä käännyn isän puoleen, ja hän antaa teille toisen puolustajan, joka on kanssanne ikuisesti. Tämä puolustaja on Totuuden Henki. Maailma ei voi Henkeä saada, sillä maailma ei näe eikä tunne häntä. Mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy luonanne ja on teissä."

Joh 14: 16-17


-Nuu 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti